Zelf tandpasta maken

Zelf tandpasta maken? Wil jij Ook superschone tanden?Klik hier!


Zelf tandpasta maken is helemaal niet moeilijk! En je bespaart je ook nog eens kosten op de tandarts rekening.  Ik spreek uit ervaring want de laatste drie jaar poets ik mijn tanden met zelfgemaakte tandpasta. Ik heb sindsdien geen gaatjes meer, schonere tanden en tandvlees!

En ik doe nog iets anders wat ik je in dit blogbericht ga laten zien wat ook nog eens heel goed is voor je tanden en je tandvlees. Heb jij steeds ontstoken tandvlees, of elke keer een gaatje als je bij de tandarts op controle bent? Dan is het tijd voor jou om door te lezen en deze tips toe te passen.

Waarom met zelfgemaakte tandpasta poetsen?

Ik had altijd wel een gaatje als ik bij mijn jaarlijkse controle bij de tandarts kwam. Terwijl ik gewoon goed mijn tanden poetste, gezonde dingen at, floste en wat je nog meer kan verzinnen voor een schoon gebit en tandvlees.

Zelf tandpasta maken

Toen ik van een vriend hoorde dat ik eens moest proberen om zelf tandpasta te maken en te gebruiken en om daarnaast met olie te spoelen s’ochtends dacht ik, jakkie, maar toch ging ik het proberen.

Er zit fluoride in tandpasta en de meningen zijn nogal verdeeld of dit nou wel of niet goed is. Daar wil ik het hier niet over hebben maar voor mij speelt het wel mee dat naast het feit dat mijn tanden veel schoner worden van eigen gemaakte tandpasta ik de opname van gifstoffen in mijn lichaam wil beperken.

Omdat ik zo weinig mogelijk fluoride wil binnenkrijgen kies ik er dus voor om zelf tandpasta te maken en om hiermee mijn tanden te poetsen. Maar de hoofdreden is dat mijn tanden gewoner veel schoner aanvoelen én zijn!

Ook wordt er tegenwoordig in sommige tandpasta kunstmatige zoetstoffen gedaan(tandpasta bij de hema,sorbitol)) .Des te meer reden om ook zelf tandpasta te gaan maken zodat je dat ook niet binnenkrijgt! Maar goed het is natuurlijk voor ieder zijn eigen keus wat je in je lichaam stopt. Ook de stoffen in tandpasta komen via je mond in je bloedbaan.

De voordelen van zelf tandpasta maken

Ik wil de voordelen van zelf tandpasta maken en hiermee je tanden poetsen voorop stellen:

 • Je krijgt echt super schone tanden. Na 1 keer poetsen voel je al het verschil.
 • Je krijgt geen anders stoffen binnen zoals fluoride en eventuele kunstmatige zoetstoffen
 • je krijgt gezonder tandvlees
 • minder kans op gaatjes

Ik poets nu zelf mijn tanden voor 3 jaar met tandpasta die ik zelf gemaakt heb en ik heb helemaal geen gaatjes meer. De tandarts geeft mij nu zelfs complimentjes voor mijn schone tanden én tandvlees!

Hoe kan jij ook zelf tandpasta maken?

Het is helemaal niet moeilijk om zelftandpasta te maken en met de kosten valt het ook wel mee.  Je kan tegenwoordig op internet veel dingen redelijk goedkoop kopen, ook de ingredienten die je nodig hebt om zelf  tandpasta te maken. Het is een kleine investering maar je hebt dan grote hoeveelheden en kan een behoorlijke tijd vooruit!

Wat heb je nodig? Dit zijn de ingredienten die je nodig hebt en daar je doe je wel een kleine week mee. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je gebruikt per keer poetsen.

Ingredienten:

 • natriumbicarbonaat
 • grof zeezout
 • tea tree olie
 • mint olie
 • kokosolie

Klik hier om de ingredienten te bestellen bij Bol. com of bij de Vitaminstore!

Video zelf tandpasta maken

Hieronder in de video laat ik je zie hoe simpel het is om zelf tandpasta te maken! Kijk de hele video want ik geef ook nog een belangrijke tip die je niet wilt missen:

Zelf tandpasta maken doe je zo!

Je hebt nodig voor een bakje voor ongeveer 4 – 5 dagen(dit blijft goed, je kan het gewoon in de badkamer laten staan, of als het heel warm is in de koelkast)

 • 1 eetlepel natriumbicarbonaat
 • 2/3 eetlepel grof zeezout
 • 1 flinke lepel kokosolie(afhankelijk hoe smeuiig je het wilt hebben)
 • 4 druppels tea tree olie
 • 4 -5 druppels mintolie(afhankelijk van je eigen smaak)

Meng dit allemaal door elkaar en klaar. Je ziet het, zelf tandpasta maken is super makkelijk!  Misschien heb je nog een klein plastic bakje met deksel waar je het in kan doen.

Met warm weer smelt de kokosolie en zet ik de zelf gemaakte tandpasta in de koelkast. En de rest van het jaar staat het gewoon in de badkamer.

Let op! Niet door de afvoer spoelen!

Omdat kokosolie weer stolt is het niet verstandig om na het poetsen het door de afvoer te spoelen want dan raakt je wasbak verstopt. Ik spuug het in een bakje en gooi het bij het groene tuinafval:)

Nog een tip voor schonere tanden(oil pulling)!

Iets wat ik ook al drie jaar doe en wat ook super goed helpt om oa schonere, wittere tanden te krijgen én gezonder tandvlees, is “oil pulling”. Of heel simpel gezegd:

Spoelen met olie. Jakkie! Dat dacht ik ook, maar nu is het al zo’n gewoonte, ik ben er aan gewend. En kokosolie valt wel mee. Hoe werkt dit?

Zelf tandpasta maken

Elke ochtend na het opstaan en voordat je iets drinkt of eet, neem je een slok kokosolie of zonnebloemolie(bio) en spoel je zorgvuldig je mond. Je gaat echt goed heen en weer, laat echt de olie door je hele mond gaan. Dit doe je voor 15 – 20 minuten en dan spoel je het uit( ook in een apart bakje en bij het groene afval voor kokosolie).

Wat zijn de voordelen van spoelen met olie?

 • Je krijgt een schonere, frissere adem
 • het doodt de bacterien in je mond
 • gezondere en schonere tanden
 • gezonder tandvlees
 • wittere tanden
 • een gezonder lichaam omdat de conditie van je tanden en tandvlees indirect verband houd met de conditie van je hele lichaam
 • alle nog aanwezige restjes worden verwijderd uit je mond

Na drie jaar spoelen met olie kan ik wel zeggen dat het echt werkt, samen met zelf tandpasta maken is het de ideale combinatie voor een schoner en gezonder gebit én lichaam!

Heb je vragen of wil je iets op of aanmerken? laat het mij weten. Of heb je nog meer suggesties voor schone tanden of heb je zelf nog een ander recept om zelf tandpasta te maken? Dan hoor ik het ook graag!

Succes

Eveline

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *