Yoga dag

Yoga dag 21 juni(plus video)! Plus opstarttips voor elke dag yoga, Klik Hier!

Ben jij elke ochtend wat stijfjes, of ¬†kom je met moeite uit bed? Vervelend is dat he? Ik kende ook dat gevoel. Dat was voordat ik aan yoga deed ūüėČ En omdat er nu een internationale yoga dag in het leven is geroepen, is dat een mooie reden voor jou om ook te beginnen. En het mooie is, je kan gewoon thuis beginnen met yoga.Yoga thuis, by distelfliege, Www.Flickr.com

Wat yoga met mij doet is ongelooflijk. Nu sta ik s’ochtends op en ben ik meteen superfit, wakker en vol energie! Wil jij dat ook? Als je regelmatig yoga doet, bijvoorbeeld elke ochtend voor ¬†15 minuten na het opstaan, dan voel je na een paar weken al verschil en voel je je veel fitter!

Dus als jij dit ook wilt, dan is dit een mooie kans om te starten met yoga en oa de zonnegroet! Hier vind je info over de zonnegroet, een leuke video, informatie over de internationale yoga dag en opstarttips om zelf te beginnen met yoga!

Yoga op de Werelderfgoedlijst Unesco

Op 1 december 2016 was het dan eindelijk zo ver, de Verenigde Naties hebben bepaald dat yoga officieel op de Unesco Werelderfgoedlijst thuis hoort en wel op de lijst van immaterieel erfgoed.

Yoga is een traditie uit india bestaande uit ademhalingsoefeningen in combinatie met lichamelijke oefeningen, meditatie en mindfullness.  En dit allemaal om een lichamelijk en geestelijke balans en harmonie te vinden.

En yoga wordt door iedereen gedaan, jong, oud, man, vrouw ongeacht religie, sekse of klasse.

Yoga dag

Internationale yoga dag

Hiermee is ook 21 juni een internationale yoga dag geworden. Dit wordt over de hele wereld uitgebreid gevierd met allerlei yoga evenementen. Superleuk!  Ook in Nederland worden er gezamenlijke yoga evenementen georganiseerd. Leuk toch!

Maar wat als je net geen tijd hebt? Of je wilt niet met zoveel mensen samen yoga doen?

Dan begin je toch gewoon lekker thuis bijvoorbeeld met de zonnegroet! De zonnegroet is een opwarmingsoefening en tegelijkertijd word je er lekker fit en wakker van! Zo kan je natuurlijk ook thuis gewoon elke dag je yoga dag maken:) Verderop vind je een video van de zonnegroet.

Want weet jij de vele voordelen van yoga? Die zal ik hieronder nog een keer benadrukken, zodat jij ook elke dag je yoga dag kan maken( en je weet waar je het voor doet!)

Yoga dag

Doris Schuppe, www.Flickr.com

 Voordelen yoga:

 • je krijgt meer energie en je voelt je fitter
 • door yoga wordt je hele lichaam getraind en sterker
 • de stijfheid van de spieren neemt af en daardoor kan je beter bewegen
 • het is goed voor je bloedcirculatie
 • je wordt vrolijker en optimistischer door yoga!
 • als je elke dag je yoga dag maakt en oefent kan je hele lichaamshouding verbeteren(denk aan kromme en pijnlijke schouders door veel achter de computer te werken)

Yoga dag

De cobra opent de borstkas(profijt bij astma) by Chris, Flickr.com

 • bepaalde houdingen zijn heel goed om oa ¬†spataderen en astma te verminderen
 • ook ga je positiever denken
 • en je wordt je bewuster van je adem, waardoor je ademhaling verbetert en dit betekent
 • ook weer meer energie.. want meer zuurstof = meer energie!
 • je gaat hierdoor meer in het NU leven, ook
 • sta je beter met beide benen op de grond, je bent beter geaard
 • je krijgt een super conditie(doe maar eens 10 zonnegroeten achter elkaar)
 • je algehele gezondheid verbetert

Zo, dit zijn zomaar  al 14 voordelen voor je gezondheid als je elke dag je yoga dag maakt en miminaal 15 minuten oefent.

Maar ik hoor je denken, ik heb geen tijd of hoe hoe begin ik dan?

Geen tijd is geen excuus

Het eeuwenoude excuus dat iemand geen tijd heeft om aan zijn gezondheid te werken gaat er bij niet in, sorry. Als jij last hebt van kwaaltjes, of je bent stijf en vaak moe, dan heb je twee keuzes. Je doet er niks aan, stopt met klagen, en accepteert het. Met als gevolg dat je klachten alleen maar erger worden.

Of je neemt je gezondheid in eigen handen (daarom is het goed dat je hier bent)en maakt voortaan elke dag je eigen yoga dag.

Enkele opstarttips voor je eigen yoga dag:

Hier zijn nog wag tips om te beginnen met yoga. En ook zie je hieronder de video die ik heb gemaakt van de zonnegroet. Zodat je zelf ook kan beginnen:

 • Wees niet te streng voor jezelf, begin gewoon met 10-15 minuten per dag. Al doe je maar 1 of 2 houdingen, het begin is er!
 • Kijk niet naar wat andere kunnen, jij hoeft niet met je neus je knie te kunnen raken! Het gaat om het bewust bezig zijn met je lichaam en je eigen ademhaling.
 • Zorg dat je een vaste tijd elke dag inplant voor je yoga, bijv. meteen na het opstaan. Zoek een tijd die je het meeste aanstaat en waar je ontspannen en ongestoord kan oefenen!
 • Bekijk mijn You tube kanaal, voor makkelijke en korte yoga oefeningen met uitleg waar het goed voor is!
 • Trek makkelijk zittende kleding aan, koop een leuk yogamatje en zet die op een plek waar je hem elke dag ziet! Zodat je er elke dag aan herinnerd wordt!
 • Vraag je vriend of vriendin om mee te gaan naar een wekelijkse yoga les in de buurt.
 • Als je geen zin hebt om op yogales te gaan, dan koop je een yoga boek of video, of je begint deze online cursus van goede vrienden van mij, een stap voor stap yogacursus.
 • Zoals met alles, probeer er gewoon lol in te hebben. Het is LEUK om yoga te doen!
 • Trek je niks aan van wat anderen denken of doen:)

yoga dag

www.Flickr.com, Enfad. Trek je niks aan van andere!

Heb er plezier in!

Zoals met alle sporten en aan je gezondheid werken, je moet het wel leuk vinden. Als je het niet leuk vind, en je doet het alleen maar omdat je er beter door gaat voelen, dan stop je waarschijnlijk toch na een tijdje.

En of je nou yoga met z’n allen doet op internationalen yoga dag, of lekker alleen thuis elke dag, doe wat jij leuk vindt en waar jij je lekker bij voelt!

Ieder heeft zijn eigen ding wat ie leuk vind! Ik probeer gewoon te laten zien hoe leuk yoga is en hoe goed het is, maar als jij het niks vind is dat ook helemaal goed! Dan lees je dit waarschijnlijk ook niet meer;)

Mocht je het nou wel super leuk vinden, en wat video’s bekeken hebben, probeer dan eens deze stap voor stap yoga cursus of mindfullness training. Allebei de moeite waard!

Heb je nog vragen, of wil je iets toevoegen? Dan hoor ik het graag van je!

Groetjes Eveline

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *