Positief denken

Positief denken


Positief denken, wat is dat eigenlijk? Hier vind je uitleg over hoe positief denken werkt en 3 tips hoe jij met positief denken je dromen en doelen kan vervullen.

Niet iedereen accepteert of gelooft in positief denken. Sommige denken dat het onderwerp pure nonsense is. Andere kijken raar naar mensen die geloven in positief denken en de hele dag blij rond lopen.

Niet iedereen weet hoe ze positief denken het beste kunnen gebruiken om er effectief resultaten mee te behalen.

Gelukkig word het onderwerp positief denken steeds populairder. Kijk maar naar de vele boeken, workshops etc die er over gegeven worden tegenwoordig.

Denk positief!!

Je hebt het vast ook weleens gehoord om je heen: “ Denk positief” tegen iemand die zich down voelt en/of gestrest is. De meeste mensen nemen deze woorden niet serieus. Misschien weten ze niet goed hoe dat dan moet of ze vinden het niet erg gewenst op dat moment.

Hoeveel mensen ken je die stoppen om te denken wat de kracht van positief denken voor hen kan betekenen? Probeer zelf eens terug te denken aan kleine gebeurtenissen in je leven. Koppel de gebeurtenis en de gedachte die je ook had rond die tijd betreft dat onderwerp. Probeer het verband eens te zien.

Hoe vaak gebeurde er iets in je leven en zei je daarna: ik wist dat dit ging gebeuren?

Onze overwelmende gedachten regeren ons gedrag en houding, en daaruit voortvloeiend onze acties, en de mensen om ons heen.

Zoals onze gedachten zijn, zo zijn onze levens. Dit betekent dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn met wat we denken. Vooral gedachten die we vaak herhalen.

Positief denken

Positief denken is een kunst die je kan leren.

Een gedachte die vaak herhaalt word  vormt een zaadje in je onderbewustzijn, en groeit uit tot een geloof en een overtuiging. Zo heeft het impact op je leven en je omgeving.

Het mooie van dit mentale proces is dat het niet super moeilijk is om hier mee te werken. Alles wat we moeten doen is een gedachte uitkiezen over wat we graag willen of wat we willen denken. En dan die gedachte gewoon vaak herhalen.

Positief denken is een kunst die geleerd kan worden door iedereen. Het is een gereedschap dat kan helpen om je dromen te realiseren en je doelen te bereiken.

Herken je gedachten.

Positief denken begint bij het herkennen van je gedachte processen.  Dan kan je gebruik maken van je handvaten en je gedachte en acties een positieve wending geven.

Heb je misschien dat je merkt dat je altijd in dezelfde situatie iets negatiefs meemaakt? Op je werk misschien? Probeer dan eens te denkpatroon omtrent die situatie te veranderen. Wat is er positief aan? Ook al is het maar iets kleins, concentreer je daarop en er zullen meer positieve gedachten volgen.

Uiteindelijk is positief denken het erkennen van je verwoestende negatieve gedachten in je hoofd. Ook begrijpen dat de negatieve gedachten veel schade aanbrengen aan je succes en je leven is belangrijk.

Dus als je gaat inzien dat je negatieve gedachten daadwerkelijk impact hebben op je leven dan ben je op de goede weg. Door de negatieve gedachten te verplaatsen door positieve gedachten, begin je om een positieve draai aan je leven te geven.

Affirmaties.

Een manier om je gedachte en je onderbewust zijn positief te trainen is door het gebruik maken van positieve affirmaties.

Positieve affirmaties zijn zinnen of woorden die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt, in gedachte of hardop, of opschrijft. Ook werkt het goed om affirmaties tegen jezelf te zeggen, hardop, in de spiegel. 

Wat doen affirmaties?

Door regelmatig affirmaties te herhalen train je je onderbewustzijn door anders te gaan denken. Door opvoeding, ouders, leraren, de samenleving, mensen om je heen ben je misschien dingen gaan geloven over jezelf die vooral negatief zijn.

Dan is het gebruik van positieve affirmaties een goed manier om jezelf en je gedachte positiever te trainen.

Goede intentie.

Het belangrijkste is om ermee door te gaan en om de intentie achter de affirmatie. Het gevoel dat je erin legt. In het begin merk je misschien dat je het niet gelooft. Door te herhalen en te gaan geloven dat je kan veranderen, dat je positiever kan gaan denken, werken affirmaties.

Je creëert door bewust te zijn van wat je affirmeert en om het te geloven, met hart en ziel. 

Dus begin gewoon en je zal zien door te herhalen dat je je positiever gaat voelen en daardoor ga je je beter voelen en word ook je intentie achter de affirmatie steeds beter word.

Ik ben gezond.

Ik ben gelukkig.

Ik ben sterk, gezond en energiek.

Ik heb veel vertrouwen in mijzelf.

Vandaag kies ik ervoor om gelukkig te zijn.

Ik verdien het om succesvol te zijn.

Ik heb het perfect lichaamsgewicht.

Alles is mogelijk en ik hou van het leven.

Ik ben positief en vrolijk.

Ik trek positieve mensen aan in mijn leven.

Ik hou van mijzelf.

Maak je eigen affirmaties, schrijf elke dag 1 bladzijde of maak kleine kaartjes met krachtige affirmaties. Dan kan je op elk moment van de dag een affirmatie lezen, en in je gedachte herhalen.

Positief denken

Waardeer 3 dingen per dag.

Naast het dagelijks  toepassen van positieve krachtige affirmaties in je leven is er nog een manier om positiever gedachten te “kweken” in je hoofd.

Door dagelijks voor jezelf 3 of meer dingen op te noemen die je waardeert in je leven, dan begin je met het omzetten van je gedachten van negatief naar positief.

Je kan bijvoorbeeld s’ochtends tijdens het ontbijt alle dingen opnoemen die je zo waardeert aan je ontbijt in plaats van te klagen dat de hagelslag op is.

Of als je in de auto zit naar je werk. Dan kan je ook goed opnoemen wat er zo fijn is aan je auto, en wat je waardeert aan deze nieuwe dag. Dat de zon schijnt, dat je zo’n mooie auto hebt etc.

Opsomming:

  1. Herken je negatieve gedachten en verander ze naar positieve gedachten,
  2. Train je onderbewuste met krachtige affirmaties.
  3. Waardeer elke dag 3 dingen of meer, in je leven.

Zo moeilijk is het niet, als je eenmaal begint. Probeer het elke dag vol te houden en je zal zien dat het steeds makkelijker word om positief te denken.

Ik hoor het graag van je als je vragen of opmerkingen hebt!

Succes

Eveline

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *