Yoga en overgang

Hoe kan jij met iets leuks(yoga) iets minder leuks(overgang) overwinnen? Iedere vrouw vanaf ongeveer de veertig weet dat het eraan komt, de overgang en alle bijbehorende niet altijd even leuke verschijnselen. Yoga en overgang is een combinatie die je misschien nog niet kent, maar yoga kan gewoon heel goed helpen om je beter te voelen. Wist jij dat je met elke dag yoga in de overgang je al veel beter in je lichaam kan gaan voelen? En dus ook je overgangsverschijnselen kunnen afnemen?

Druk, druk, druk

Als vrouw in de overgang doen we onszelf niet altijd een groot plezier. In onze westerse samenleving is onze aandacht voornamelijk naar buiten gericht. Met naar buiten gericht bedoel ik meer buiten je eigen lichaam. We werken de hele dag, halen de kinderen op van de opvang, koken, opruimen, schoonmaken, tussendoor, Facebook en Whats app checken. En dan s’avonds doodmoe op de bank vallen en 2 uur tv kijken. Waardoor je nog meer indrukken krijgt te verwerken in je hoofd en nog niet goed uitrust.

Verminder je prikkels van buitenaf

Daardoor is de aandacht naar binnen toe, in je eigen lichaam verdwenen. Door constante prikkels van buitenaf, voel je niet meer wat er in je eigen lichaam gebeurt. We nemen een aspirientje in de hoop dat we ons snel weer beter voelen. Maar het is belangrijk om contact te houden of maken met je lichaam en je emoties en gevoelens. Maar soms is door drukte of stress het gevoel (bijna)helemaal afgestompt en voel je dus niet meer wat er in je lichaam gebeurt. Daarom is het zo goed om te leren ontspannen!

Ontspanning is belangrijk

Om alle balletjes altijd omhoog te houden, kan soms best vermoeiend zijn. Als je dan ook nog wat nare situaties meemaakt in je prive of werksituatie, kan het zijn dat het aspirientje niet meer werkt en je misschien wel in een burn out terecht komt of nog zieker word. Of je weet niet goed weet wat je nou eigenlijk wil met je leven. Werken, slapen, werken, waar doe je het allemaal voor? Om tot echte ontspanning te komen van lichaam en geest is het nodig om je hersenen even te ontzien van prikkels zoals tv kijken, app-en of Facebook checken.

Yoga en overgang

De overgang is een periode in je leven van verandering. Maar ondertussen gaat wel je leven door en zelf wil je natuurlijk er zo weinig mogelijk last van hebben. Hoe wil en kan je daar een balans in vinden? Er zijn verschillende manieren om meer balans te vinden en om goed te onstpannen. Ik zal er hier een paar opnoemen:

 • Maak bv. 1x per week tijd voor een avondje sauna
 • Neem elke dag een flinke wandeling in de natuur
 • Ga mediteren, begin met 5 minuten per dag!
 • Zoek een leuke yogaschool en beoefen 1 of 2 x per week yoga
 • Of als je niet naar een yogaschool wilt, kan je thuis yoga gaan doen
 • Voeding is ook belangrijk, eet zo gezond mogelijk en drink veel water
 • Accepteer de situatie, het feit dat je in de overgang zit en je mooie lichaam aan het veranderen is!

Wat is yoga?

Yoga is een oude traditie, oorspronkelijk uit India waarbij je door middel van stretching oefeningen en aandacht voor je adem, meer bewust word van je lichaam. Het heeft een ontspannen en verhelderd effect op je lichaam en geest. Door yoga in de overgang te beoefenen of te beginnen met yoga in de overgang kan je al helpen met het verlichten van overgangsverschijnselen.

Afname klachten door yoga

Bewust worden van je lichaam met yoga in de overgang! Zelf merk ik dat ik nu langzaam in de overgang kom, ik krijg wat last van prikkelbaarheid, waar ik dat eerder niet had  in combinatie met depressieve gevoelens. Deze had ik ook nooit eerder. Dit kan komen door schommelingen in mijn hormonenstelsel. Door nu elke dag sinds 4 jaar, wat hatha yoga oefeningen te doen, blijf ik bewust van hoe ik mij voel. En ik merk dus dat ik mij veel beter voel. En ik merk dus verschil met toen ik yoga wat minder deed. Tegenwoordig doe ik het weer zeer geregeld en dan nemen mijn hormonenprikkels zoals ik het noem, weer af!

1 houding is al beter dan niks!

Soms doe ik 15 minuten, soms doe ik 3 keer per dag een half uur tot een uur. Dat is echt heel verschillend. Het belangrijkste is dat je het doet, al doe je maar 10 minuten of 1 houding! Dat is al beter dan niks! Ik concentreer mij op mijn adem en voel alle spanning mijn lichaam uitgaan. Daarna kan ik weer ontspannen verder met waar ik mee bezig ben. Hier zijn wat tips om “yoga en overgang” een deel van je leven te maken 😉

 • Begin met wat simpele yoga oefeningen voor beginners, en niet te lang, bijvoorbeeld 10 minuten per dag. Forceer vooral niets.
 • Maak een hoekje van je kamer je yoga hoekje, zet een mooi beeldje neer, iets wat jij mooi vind, eventueel een paar kussens voor je meditatie. Of hang een mooie inspirerende poster op.
 • Probeer op een vast tijdstip elke dag wat oefeningen te doen. Dus hou er bewust tijd voor vrij. Bijvoorbeeld s’ochtends na het douchen( 15 minuten eerder opstaan :), of s’avonds voor het slapen gaan.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet met je neus je knie te kunnen raken, het gaat om je concentratie en bewust met je lichaam en adem bezig zijn.

Succes! Eveline

Anuloma viloma! Afwisselende neusademhaling voor meer energie!

Afwisselende neusademhaling heet anuloma viloma. Dit is één van de belangrijkste vormen van pranayama, oftewel controle over je adem(levensenergie). Het klinkt misschien ingewikkeld maar anuloma viloma is een perfecte ademhalingsoefening met vele geestelijke en lichamelijke voordelen.

Ik ga je in dit blogbericht precies uitleggen hoe ademhalingsoefeningen  je lichamelijk en geestelijk kunnen helpen met je gezondheid! Oftewel hoe je meer energie krijgt! Dit doen we door anuloma viloma te gaan oefenen.

Lees verder…

Purvottanasana, voor sterke schouders en heupen!

Vandaag was ik een heerlijke yogales aan het geven en na de voorwaartse vooroverbuiging doe ik altijd de purvottanasana. Omdat Janny, één van mijn leerlingen, vroeg waar deze yoga houding goed voor is, dacht ik laat ik er maar meteen een video over maken en een blogbericht over schrijven.

Je hebt de makkelijke en de moeilijke variant in de opwaartse plank yoga houding oftewel de purvottanasana. Hoe jij deze zelf kan doen thuis en wat de voordelen zijn van deze yoga houding ga ik je hier in dit bericht uitleggen. Ook laat ik je in de video precies zien hoe jij beide varianten zelf goed kan leren.

Lees verder…

Lage rugpijn oefeningen nodig?5 yoga houdingen voor een soepele rug!


Het kan soms zo lastig en pijnlijk zijn! Lage rugpijn is altijd vervelend. Maar wat doe je er aan? En hoe kom je er af? En natuurlijk als het dan beter gaat, hoe kan je voorkomen dat je weer rugpijn krijgt? Ik heb hier 5 lage rugpijn oefeningen uitgewerkt voor jou.

Het zijn yoga houdingen die helpen om je onderrug te stretchen en sterker te maken. Ook kan de pijn verminderen als je deze lage rugpijn oefeningen elke dag uitvoert. Bekijk de lage rugpijn oefeningen goed op de bijgevoegde video en lees ook goed hoe je de oefeningen het beste kan doen! Zodat jij straks ook de meeste profijt hebt van deze lage rugpijn oefeningen! Lees verder…

Zelf tandpasta maken? Wil jij Ook superschone tanden?Klik hier!


Zelf tandpasta maken is helemaal niet moeilijk! En je bespaart je ook nog eens kosten op de tandarts rekening.  Ik spreek uit ervaring want de laatste drie jaar poets ik mijn tanden met zelfgemaakte tandpasta. Ik heb sindsdien geen gaatjes meer, schonere tanden en tandvlees!

En ik doe nog iets anders wat ik je in dit blogbericht ga laten zien wat ook nog eens heel goed is voor je tanden en je tandvlees. Heb jij steeds ontstoken tandvlees, of elke keer een gaatje als je bij de tandarts op controle bent? Dan is het tijd voor jou om door te lezen en deze tips toe te passen.

Lees verder…

Yoga kathouding voor een soepele rug! Klik hier voor uitleg en video


Voelt je rug stijf aan en heb je last van je onderrug of misschien juist wel pijn bij je schouders? Of sta jij elke ochtend op met rugpijn? Dan is de yoga kathouding een goede oefening om zelf thuis te doen.

Ze zeggen niet voor niks bij de yoga dat een soepele wervelkolom het belangrijkste is wat er is. En dat voel je zelf wel denk ik als bijvoorbeeld je onderrug vast zit of je hebt pijntjes in je rug. Dan wil je het liefst zo snel mogelijk verlichting van je pijn.

De yoga kathouding heeft naast het soepel houden van je wervelkolom nog meer voordelen. Die ga ik je hier uitleggen, en ook laat ik je in een video zien hoe je makkelijk thuis deze oefening kan doen zodat jij straks ook een soepele rug hebt!

Lees verder…

Yoga dag 21 juni(plus video)! Plus opstarttips voor elke dag yoga, Klik Hier!

Ben jij elke ochtend wat stijfjes, of  kom je met moeite uit bed? Vervelend is dat he? Ik kende ook dat gevoel. Dat was voordat ik aan yoga deed 😉 En omdat er nu een internationale yoga dag in het leven is geroepen, is dat een mooie reden voor jou om ook te beginnen. En het mooie is, je kan gewoon thuis beginnen met yoga.Yoga thuis, by distelfliege, Www.Flickr.com

Wat yoga met mij doet is ongelooflijk. Nu sta ik s’ochtends op en ben ik meteen superfit, wakker en vol energie! Wil jij dat ook? Als je regelmatig yoga doet, bijvoorbeeld elke ochtend voor  15 minuten na het opstaan, dan voel je na een paar weken al verschil en voel je je veel fitter!

Dus als jij dit ook wilt, dan is dit een mooie kans om te starten met yoga en oa de zonnegroet! Hier vind je info over de zonnegroet, een leuke video, informatie over de internationale yoga dag en opstarttips om zelf te beginnen met yoga! Lees verder…

De Cobra, yoga houding voor oa een rechte en sterke rug! Klik Hier!


Dat yoga zo fijn is om te doen weet je misschien al, of misschien niet. En ben je hier om meer over yoga te weten te komen. Of misschien heb je pijn in je rug en wil je die sterker maken maar je weet niet zo goed hoe? Dan is oa het regelmatig beoefenen van de cobra een goede oplossing.

Natuurlijk zijn er nog meer yoga houdingen die je rug en dan vooral je onderrug  sterker maken, maar in dit bericht ga ik je uitleggen hoe jij je houding kan verbeteren én vooral je onderrug sterker maakt met het doen van de cobra. Dus lees lekker verder:)

Lees verder…

Sirsasana, de hoofdstand, koning van de yoga!

Wil jij soms iets bereiken maar ben jij bang om te falen? Bang om te aan iets nieuws te beginnen? Je wilt wel wel maar diep van binnen denk je oh jee, hoe moet ik dit gaan doen? Dan vind ik het heel goed dat je hier bent want de sirsasana gaat jou helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Naast dit geweldige voordeel heeft de sirsasana nog veel meer voordelen voor je gezondheid.

Daarom wordt de sirsasana, de hoofdstand, de koning van de yogahoudingen genoemd. Wil je meer weten? Hier vind je een video en ook leg ik je stap voor stap uit hoe jij zelf makkelijk de hoofdstand kan leren. Lees verder…

Navasana, de boothouding. Wil jij sterke buikspieren?Klik hier!

Soms geeft het beoefenen van een moeilijk yogahouding ons de meeste profijt, lichamelijk en ook geestelijk. De Navasana , de boothouding is zo’n oefening. Soms noemt men deze houding ook de boot.

Het is soms best lastig om in de deze yogahouding, de Navasana, goed te blijven zitten om de meeste profijt er van te krijgen. Vaak rol je naar voren of naar achter. gelukkig kan je door vaak te oefenen de boot steeds beter onder controle krijgen.

Navasana

Hoe je dit beter kan leren ga ik je in dit bericht vertellen, en je ziet een video met daarin ook uitgelegd hoe je het beste de Navasana kan uitvoren.

Lees verder…

1 2 3