Anuloma viloma! Afwisselende neusademhaling voor meer energie!

Afwisselende neusademhaling heet anuloma viloma. Dit is één van de belangrijkste vormen van pranayama, oftewel controle over je adem(levensenergie). Het klinkt misschien ingewikkeld maar anuloma viloma is een perfecte ademhalingsoefening met vele geestelijke en lichamelijke voordelen.

Ik ga je in dit blogbericht precies uitleggen hoe ademhalingsoefeningen  je lichamelijk en geestelijk kunnen helpen met je gezondheid! Oftewel hoe je meer energie krijgt! Dit doen we door anuloma viloma te gaan oefenen.

Ben je snel moe?

Veel mensen denken er niet bij na maar je adem is het belangrijkste wat je hebt. Zonder ademhalen kan je niet langer dan 2 minuten leven. En toch zijn er niet veel die daar bewust bij stilstaan. Je adem is je levensenergie. En hoe beter je ademt, hoe meer zuurstof je binnen krijgt en hoe meer je energie je hebt!

Het is gewoon zo simpel. En als je hier niet bijstilstaat en verkeerd ademt, dan kan het zo zijn dat je, mede ook door een verkeerde houding, je oppervlakkig ademt en daardoor te weinig zuurstof binnenkrijgt. Gevolg: snel moe, slecht kunnen concentreren, snel geirriteerd, depressief.

Dit kan je dus verbeteren door beter te gaan ademen. Hoe gaan we dit doen? Daar kom ik verderop in het stukje wat is anuloma viloma op terug. Ook laat ik je in de video zien hoe je deze ademhalingsoefening zelf makkelijk kan oefenen. Eerst ga ik je de meest voorkomende manieren van ademhalingen uitleggen.

Drie manieren van ademen

Er zijn drie manieren waarop de meeste van ons ademen.

 1. De sleutelbeen ademhaling. Dit is de meest oppervlakkige manier van ademen en de slechtste. De schouders gaan vaak omhoog tijdnes het inademen, en de buik gaat naar binnen ipv naar buiten bij de inademing. Hierbij doe je de meeste moeite om te ademen met de minste hoeveelheid lucht die je binnenkrijgt.
 2. De tweede manier van ademen is naar je borstkas ademen. Met deze ademhaling doen je spieren tussen je ribben het meeste werk. Deze zorgen voor het uitzetten van de borstkas. Ook met deze manier van ademen krijg je niet zoveel lucht binnen maar al wel meer dan bij de eerste manier.
 3. Dit is de buikademhaling en hierbij adem je langzaam in en terwijl je inademt zet je diafragma uit. Hierdoor zet je buik uit en op aan uitademing valt je buik naar binnen omdat je diafragma weer terug omhoog komt.

Dan is er nog een manier en dat is de “Full yogic breath”. Hierbij adem je eert naar je buik, dus je diafragma zet uit, dan vul je je borst en dan de bovenkant van je longen bij je sleutelbenen. Uitademen andersom. Een goede uitademing is altijd belangrijk! Hoe beter je uitademt, hoe meer verse zuurstof je weer kan inademen.

Let op! De buikademhaling oefenen!

Een goede manier om dit te oefenen is op je rug gaan liggen en je handen bij je diafragma plaatsen(onder je ribbenkast). Dan adem je langzaam in en voel je hoe je diafragma uitzet, je borst zich vult en de bovenkant van je longen. Bij het uitademen voel je hoe eerst je buik inzakt, dan je borstkas omlaag gaat en dan de het topje van je longen iets omlaag gaat.

Oefen dit eerst een paar keer voordat je begint met de anuloma viloma oefeningen.

Wat is anuloma viloma en de voordelen!

Ok, nu we dit weten ga ik je uitleggen hoe je met de anuloma viloma je ademhaling kan verbeteren. Er zijn 4 verschillende stadia van anuloma viloma. Als beginner begin je met de eerste en als je die beheerst ga je verder met de volgende stap. Doe het niet te snel, het is belangrijk om het langzaam op te bouwen omdat ook je longen gereinigd worden.Als je in 1 keer met de moeilijkste begint, dan hou je dat niet vol.

Anuloma viloma

Anuloma viloma is een afwisselende neusademhaling en één van de belangrijkste manieren om je adamhaling te verbeteren. Je krijgt meer controle over je adem, je levensenergie. Oftewel pranayama. Dat betekent control of prana. Prana betekent adem, energie.

De voordelen van anuloma viloma

Zoals ik al aangaf is deze ademhalimgsoefening een hele goede oefening om je ademhaling te verbeteren. er zijn nog meer voordelen:

 • Je longen en gehele luchtwegen worden schoon en sterker.
 • Met de uitademing die 2 x zolang is als de inademing, worden alle afvalstoffen uit je longen en luchtwegen verwijderd.
 • Je krijgt meer zuurstof in je hersenen doordat je je adem vasthoudt. Daardoor wordt er door de longen meer zuurstof aan je bloed afgegeven.
 • Het brengt je linker en rechter hersenhelft in balans.
 • Anuloma viloma maakt je geest rustig.
 • De concentratie verbetert!
 • Je krijgt meer prana oftewel meer vitale energie. Je wordt energieker!
 • Het hele lichaam ondervind er voordeel van doordat je je beter voelt.
 • En je ogen gaan ook meer stralen.

Hoe leer jij de anuloma viloma?

Het eerst wat je moet weten is de twee handmudra’s die je gebruikt met deze oefeningen. In de video leg ik dat goed uit. Dus bekijk de video helemaal  én lees daarna de onderstaande uitleg voordat je begint! Er staan belangrijke tips in.

Anuloma viloma

 Anuloma viloma

De chin mudra voor linkerhand en de visnu mudra voor de rechterhand

Hoe begin je met de anuloma viloma?

 • De linkerhand houd je in de chin mudra, je wijsvinger tegen het topje van je duim ,op je knie. De rechterhand houd je in visnu mudra. Dat wil zeggen je buigt je middelvinger en wijsvinger en drukt ze lichtjes tegen de palm van je duim. Je ringvinger en pink houd je gestrekt.(zie video).
 • Je gaat zitten in kleermakerszit, lotus of halve lotus of op een stoel met een rechte rug en je hoofd rechtop. Je sluit je ogen.

Waar moet je op letten bij anuloma viloma?

 • Dat je je goede handmudra’s gebruikt met de juiste vingers
 • Dat je blijft zitten met een rechte rug.
 • Je hoofd blijft rechtop
 • Je schouders blijven recht, let op dat je niet inzakt of met je rechterschouder inzakt
 • adem goed naar je buik(dus je diafragma zet uit), houd je borst en schouders zoveel mogelijk stil
 • je ademt snel of zwaar, dat kan in het begin gebeuren daarom is het belangrijk dat je met oefening 1 begint en pas als je die goed beheerst verder gaat met de tweede etc.
 • De verhouding inadem/vasthouden./uitademen is altijd 1:4:2 of een veelvoud daarvan. Behalve bij oefening 1, daar is het 1:2 of een veelvoud daarvan.
 • Begin met de 1e oefening en ga pas naar de volgende als je die goed kan volhouden en je adem soepeltjes is.

Video anuloma viloma

Bekijk de video en lees daarna de uitleg die ik in dit bericht heb geschreven. Er staan belangrijke tips in!

Hier zijn 4 anuloma viloma oefeningen:

Als je nog nooit deze ademhalingsoefening hebt gedaan dan is het het beste als je met deze eerste begint. Bij alle oefeningen zit je zoals hierboven uitgelegd met een rechte rug, hoofd recht en gebogen elleboog. Zak niet in elkaar maar blijf goed rechtop zitten.

Ook is het belangrijk dat je weet hoe je de buikademhaling toepast. Leer die zoals ik hierboven heb uitgelegd en probeer die ook toe te passen. Je zal ook merken dat door het doen van de oefeningen je ademhaling zowiezo verbetert en je dieper gaat ademhalen. Wat de bedoeling:) Want een betere adem is meer energie en meer rust in je hoofd! laten we beginnen met oefening 1:

Oefening 1:

 • Je drukt met je duim van je rechterhand je rechterneusgat dicht.
 • Adem rustig in door je linkerneusgat voor 1 seconden.
 • Adem dan rustig uit door hetzelfde neusgat voor 2 seconden.
 • Doe dit 5 keer.
 • Dan sluit je met je ringvinger van je rechterhand je linkerneusgat.
 • En doe je dezelfde oefening. Adem in voor 1 seconde en adem uit voor 2 seconden.
 • Doe dit elke ochtend 5 keer links en rechts
 • Je kan het langzaam opbouwen tot 20 keer s’ochtends én s’avonds. Ook kan je de verhouding inademen/uitademen opbouwen tot 6:12. Dan adem je 6 seconden in en 12 seconden uit.

Oefening 2:

Als je de eerste oefening goed beheerst en minimaal 2 weken hebt geoefend, kan je doorgaan met de volgende oefening. hierbij leer je om door het ene neusgat in te ademen en door de andere uit te ademen.

 • Je gaat weer hetzelfde zitten met de handmudra’s. Je sluit met je rechterduim je rechterneusgat.
 • Dan adem je in door je linkerneusgat voor 1 seconde, sluit je linkerneusgat met je ringvinger en open je rechterneusgat en adem uit door je rechterneusgat voor 2 seconden.
 • Zonder pauze adem je weer in door je rechterneusgat. Dan sluit je met je duim weer je rechterneusgat.
 • Open je linker en adem uit voor 2 seconden.  Adem meteen weer in voor 1 seconde.Etc.
 • Zo maak je 5 rondes.
 • Bouw het aantal seconden in en uitademen ook op 6:12
 • Begin met s’ochtends 5 x en bouw het langzaam op tot 15 tot 20 rondes per dag. Je mag het ook s’avonds en s’ochtends doen.

Oefening 3:

Hier geldt natuurlijk ook, als je de tweede oefening goed kan en een maand hebt geoefend, dan ga je verder met deze oefening. Nu gaan we de adem ook vasthouden.

We doen hetzelfde als in oefening 2, maar nu gaan we tussen de inademing en uitademing de adem vasthouden. De verhouding waarmee we beginnen is 4:8:8. Dus 4 seconden inademen, 8 seconden vasthouden en 8 seconden uitademen.

Oefen dit ook elke ochtend en je kan beginnen met 5 rondes, opbouwen tot 20 per dag. Als het goed gaat, mag je het ook 2 x per dag doen.

Na een maand verhoog je de verhouding tot 5:10:10. en dan bouw je het langzaam op tot 8:16:16. Maar dan ben je al goed geoefend als je dat kan! Je zal dan ook al echt de vele voordelen ervan merken.

Dan gaan we na een maand naar de volgende oefening.

Oefening 4:

Als je bij oefening 3 de verhouding 8:16:16 goed kan, dan gaan we bij deze oefening beginnen met de verhouding 4:16:8. En bouw het langzaam op tot 8:32:16. Je zal merken dat er wel 6 tot 12 maanden overheen gaan voordat je dat bereikt maar probeer niks te forceren en doe het langzaam.

Doe het ook 5 rondes per dag en bouw dit op tot 20 per dag. Eventueel kan je het ook s’ochtends en s’avonds doen.

Ik denk dat je ademhaling nu al wel veel beter is en zal je zeker de voordelen lichamelijk en geestelijk er van ondervinden.

Heb je vragen? Dan hoor ik het graag!

Succes Eveline

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *